Ladda elbil

För att komma igång med att ladda din elbil gör du följande:

  1. Ladda ner Chargenodes app och följ deras guide för att börja ladda: https://chargenode.eu/ladda/
  2. Maila styrelsen på styrelsen@brfbotanikern.se och berätta att du ska börja ladda samt vilken e-postadress du angett till Chargenode. För att förenkla för styrelsen ser vi gärna att du väljer samma e-postadress som du får föreningens medlemsbrev till.

Vid frågor ska du vända dig till Chargenodes support support@chargenode.eu eller 010-205 10 55.

För dig med parkering längs med Kamomillvägen samt på gården vid Lupinvägen:

Vid din parkeringsplats har du tillgång till uttag. Följ instruktionerna (1) och (2) ovan.

För hushåll med carport (Växthusvägen):

Du har en laddbox i din carport. Följ instruktionerna (1) och (2) ovan.

Vid installationen har samtliga hushåll med carport fått en extender för att förlänga wifi från hushåll ut till carport. Extendern måste vara inkopplad enligt de instruktioner som delades ut tillsammans med den. Extendern är uppkopplad mot laddboxens lastbalanserare. En lastbalanserare ser till att det inte blir överbelastning i systemet om flera hushåll laddar samtidigt.

Om du byter SSID eller lösenord på ert nätverk så måste du ringa Chargenode och be dem koppla extendern mot lastbalanseraren igen för att kunna använda laddboxen. Kostnaden för det betalas av dig.

Om projektet för laddstolpar i Brf Botanikern:

Projektet startade i september 2020. Målbeskrivningen var att alla parkeringsplatser bör få kraft framtaget, så att laddboxar kan installeras vid behov.

Styrelsen skickade därefter ut en intresseanmälan för att se behovet och intresset från de boende. Av svaren inkomna sa 29st ja, 7st nej och 9st obesvarade.

Styrelsen började sedan att, med hjälp av Riksbyggen, utreda olika alternativ för att kunna hitta en bra teknisk lösning till ett rimligt pris. Styrelsens mål var att minimera kostnaden för föreningen och dess medlemmar, både den initiala installationskostnaden samt de löpande.

Efter att ha jämfört olika alternativ i en offertrunda valdes en lösning från Chargenode. Styrelsen har också jämfört med andra bostadsrättsföreningar vid valet av finansieringsmodell och landat i ett upplägg som sammanfattningsvis är låga kostnader för boende att kunna ladda och ett litet lån på 610 KSEK som avbetalas på lång sikt.

Finansiering:

En stor del av installationskostnaden var utbyggnad av elservice och markarbete. Materialkostnaden blev ca 200 KSEK, arbetskostnad ca 777 KSEK och moms ca 245 KSEK. Total kostnad 1221 KSEK. Styrelsen har å föreningens vägnar sökt bidrag för detta (50% av totalen). Kostnaden för föreningen kommer slutligen att landa på 610 KSEK, vilket vi tagit ett lån för.

Som boende betalades ingenting vid installationen och ingen ökning av parkeringshyra gjordes heller. Det som bekostas av boende själv är dels elförbrukningen, dels en driftstjänst till Chargenode på 45 öre/kWh inkl moms. För elförbrukningen betalar hushåll med carport (Växthusvägen) samma pris per kWh som hushållets elavtal. Hushåll med parkering ute (längs med Kamomillvägen samt på gården vid Lupinvägen) sätter föreningen ett pris per kWh för elförbrukningen. Denna förbrukning kommer att debiteras föreningen, men återbetalas av Chargenode. Föreningen sätter det lägsta möjliga pris, utan att riskera att förlora pengar.

Driftstjänsten på 45 öre/kWh, som både hushåll med carport och de med parkering ute betalar, bekostar det serviceavtal som innebär att alla drift- och hårdvarurelaterade fel hanteras av Chargenode. Det är därför du ska vända dig till Chargenodes support vid frågor eller felanmälningar. (Liknande kostnader för driftstjänst, ibland kallad molntjänst, fanns bland alla leverantörer under offertrundan.) Efter tre år kan vi som förening välja att förlänga eller avbryta serviceavtalet.